Folkmusikfesten
 
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

18 Augusti - 19 Augusti

Spelstinafestivalen

Hem |Spelstinafestivalen 2017


18-19 augusti i Torsåker

Fredag 18 augusti

Torsåkers Kyrka kl 19.00

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam har gjort stor succé med konsertprogram där musik efter den klassiska mästaren Johann Sebastian Bach och svensk folkmusik blandas på det elegantaste vis.

Presentatör: Åke Edvardsson
Entré: 150 kronor. Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Spelstina1 och köparens namn.

Konsert Bach på svenska – Tyska klockorna

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam har gjort stor succé med konsertprogram där musik efter den klassiska mästaren Johann Sebastian Bach och svensk folkmusik blandas på det elegantaste vis.

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam bjuder i Torsåker upp fader Bach till dans, i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor.

I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän.

Lisa och Gunnar har båda klassisk musikutbildning och föttterna i den svenska folkmusiktraditionen. Bach och de svenska spelmännen, tänk om dom faktiskt möttes?

Gästis Restaurang, start cirka 21.30 Gamla landsvägen 7 i Torsåker

Gruppen Spelstinor. Konsert med fokus på spelkvinnan Spelstina (Anna-Kajsa Norman) från Torsåker och hennes repertoar. Carina Normansson, Jeanette Evansson och Åsa Andersson. Spelstina var på 1800-talet en av Gästriklands skickligaste spelmän och Spelstinafestivalen har lånat hennes namn. Gästis svarar för serveringen.

Entré: 100 kronor. Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Spelstina2 och köparens namn.
Fri entré för aktiva spelmän

Gruppen Spelstinor. Konsert med fokus på spelkvinnan Spelstina (Anna-Kajsa Norman) från Torsåker och hennes repertoar. Carina Normansson, Jeanette Evansson och Åsa Andersson. Spelstina var på 1800-talet en av Gästriklands skickligaste spelmän och Spelstinafestivalen har lånat hennes namn.

Gruppen Spelstinor består egentligen av fem spelmän från tre landskap: Gästrikland, Västmanland och Uppland.

Carina Normansson kommer från Sala i Västmanland och är riksspelman sedan 1979. Hon är känd från grupper som SWÅP och Trio Schedin och från duos med Maria Jonsson och Josefina Paulsson.

Jeanette Evansson blev riksspelman 1994 och hennes läromästare var Anton Jernberg som hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar.

Åsa Andersson är en byspelman med rötterna i Torsåker. Fascinationen för folkmusik startade redan när Åsa som nioåring började i Torsåkers spelmanslag.

Carina, Jeanette och Åsa har samtliga tilldelats Spelstinamedaljen.

Lördag 19 augusti

Tors Loge, kl 16.00
Solbergaleden 28 i Torsåker

Konsert med Sofia Karlsson. Alla som någon gång sett Sofia Karlsson live vet vad vi har att vänta. En röst som med små medel lyckas förmedla en stjärnhimmel av känslor.

Cirka 17.30 Utdelning av Spelstinamedaljen som tilldelas förtjänta kvinnliga folkmusiker. Medaljen utdelas av Linda-Marie Anttila, kommunalråd i Hofors kommun.

Cirka kl 18.00 Konsert med årets mottagare av Spelstinamedaljen.

Entré: 150 kronor Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Spelstina3 och köparens namn

Konsert med Sofia Karlsson

Alla som någon gång sett Sofia Karlsson live vet vad vi har att vänta. En röst som med små medel lyckas förmedla en stjärnhimmel av känslor. Publiken kommer att bjudas på en timme musikhantverk med ett stort och brett anslag. En finstämd akustisk upplevelse som genomsyras av värme, improvisation och närhet.

– Min önskan med turnén är att förmedla känslan av att jag bjuder in publiken i mitt vardagsrum. Det ska kännas nära och på riktigt, säger Sofia

Med sig på turnén har Sofia gitarristen Mattias Perez och eventuellt några gäster. Material från Sofias långa karriär, med allt från Dan Andersson tolkningar till nya låtar. Sofia Karlsson är en fyrfaldigt Grammisbelönad sångerska, låtskriverska, uttolkare, producent med mera.

Preliminärt program

Samantha Ohlanders får Spelstinamedaljen 2017

Hon har ett tydligt budskap med sin musik och sina framträdanden och för henne är jämställdhet en central fråga. I Sverige är Samantha för de flesta mest känd för sin medverkan i succéföreställningen Fäboland som turnerade i hela Sverige under 2016 och 2017, från Smedstorp i Skåne till Boden i Norrbotten. Totalt hela 60 föreställningar. Fäboland berättar om kvinnornas stora insatser för den svenska folkmusiken. "Samantha Ohlanders har under flera år varit en drivande kraft bland unga svenska folkmusiker. Hennes konstnärskap och kritiskt utforskande förhållningssätt till traditionen har gett inspiration till folkmusiker över hela landet. Kort sagt, både som fiolist och sångerska så har hon visat var skåpet ska stå." Det skriver Hälsinglands Spelmansförbund i sin nominering av Samantha Ohlanders.

Samantha vann omröstningen om Spelstinamedaljen 2017. Dalarnas Spelmansförbund, Hälsinglands Spelmansförbund, Uplands Spelmansförbund, Västmanlands Spelmansförbund och Arrangörsföreningen Folkmusikfest deltog i omröstningen. Den nominerade som får flest röster vinner, enligt beslutsreglerna. Samantha Ohlanders och Sara Parkmans föreställning Fäboland kom till efter en beställning av Riksteatern. Föreställningen är musikalisk kabaré med ett mycket tydligt och starkt budskap.

Fäboland handlar om den svenska folkmusikens bortglömda historia, att det faktiskt är så att kvinnorna svarade för fäbodornas musik som är grunden för en mycket stor del av den svenska folkmusiken. Detta står det inget om i historieböckerna utan man måste läsa mellan raderna för att förstå detta. - Vallåtsmusiken har påverkat folkmusiken i stora delar av Sverige. Tonaliteten som finns i vallåtsmusiken är till del grunden till det vi idag kallar svensk folkmusik. Och det är kvinnorna som svarade för vallåtsmusiken så utan alla fäbodtanter hade en stor del av Sveriges folkmusik inte låtit som den gör idag, säger Samantha Ohlanders.

Spelmansrörelsen har definitivt inte givit kvinnorna ett erkännande för deras stora insatser. Istället har en romantisk bild av spelmannen presenterats som normen av spelmansrörelsen, anger Samantha. Fäboddriften har haft stor omfattning i Dalarna, Gävleborg, Uppland och Västmanland men inte i alla delar av landet.

Det unga järvsöbördiga folkmusikproffset Samantha Ohlanders tillhör den nya generationens folkmusiker. Sedan hon tog examen från Kungliga musikhögskolan i Stockholm 2013 har hon frilansat som musiker på heltid och spelat över i stort sett hela Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder och en massa där emellan. Hon har även turnerat runt om i Europa samt i USA. Sommaren 2017 har det gått att höra Samanthas verk "Sånger till ett hem" i utställningen "Mitt i bland - ung kultur utmanar den urbana normen". I verket undersöker Samantha människors relation till hem och hembygd genom intervjuer och samtal. Landsbygds- och flyktingpolitik blandat med nostalgi och framåtanda. Dessa intervjuer har sedan legat till grund i komponerandet av en musik/ljudinstallation som har turnerat över hela Sverige.

Utöver detta turnerar Samantha flitigt med bandet Beata Bermuda, nu sommaren 2017 var de aktuella med en fyra veckors turné i Kalifornien och releasen av deras senaste skiva "Old School Sessions". Samantha har även jobbat med radio och har bland annat gjort program till Sveriges Radio P3 och hennes musik har hörts i Sveriges Radio P2 ett flertal gånger.

Linda-Marie Anttila, kommunalråd i Hofors kommun, överlämnar Spelstinamedaljen samt ett stipendium till Samantha Ohlanders, cirka kl 17.30, lördagen 19 aug på Tors Loge i Torsåker. Spelstinamedaljen

Spelstinamedaljen kan bäras som ett halssmycke. Hofors kommun finansierar medaljen samt ett stipendium som uppgår till 4 000 kronor.

Om Spelstinafestivalen

Spelstinafestivalen vill framför allt ge skickliga kvinnliga folkmusiker från Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland en ny scen och större publik. Vi arbetar för att öka jämställdheten. Det har funnits kvinnliga fiolspelmän under 1700- och 1800-talet i regionen som efterlämnat fantastisk musik och berättelser om mycket skickliga kvinnliga musiker. Spelstinafestivalen vänder på stenar och lyfter fram de kvinnliga spelmän som faktiskt funnits. Vi vill inspirera.
Spelstinafestivalen 2017 omfattar turnéverksamhet i fyra län, vårt mål är 31 konserter i lika många kommuner. Samt ett festivalprogram 18-19 aug i Torsåker, Hofors kommun. Det är fem konstellationer som turnerar i år. Grupperna Lyset i Forsen, Spelstinor, ELSE, Norr om Stockholm och kvartetten Cajsa Ekstav, Ditte Andersson, Kristin och Sonia Sahlström.
Spelstinafestivalen 2016 omfattade fem konserter i Torsåker och tio konserter i tio andra kommuner. Landstinget i Dalarna, Region Gävleborg, Uppsala läns Landsting och Landstinget i Västmanland uppmuntrade Spelstinafestivalen att organisera en omfattande turnéverksamhet under 2016. I år söker vi expandera turnéverksamheten kraftigt. Vi söker stöd av de fyra landstingen på nytt och 2017 har dessutom Statens Musikverk beviljat ett bidrag med

Information om Spelstinafestivalen hittar du snart på:

www.spelstinafestivalen.se


Plats: Torsåker

Lokal arrangör: Arrangörer och partner: Torsåkers Församling, Tors Loge, Gästis Restaurang i Torsåker, Spelmansförbunden i Dalarna och Västmanland, Kulturkraft i Långshyttan, EPOS (Equality and Plurality on Stage) och Arrangörsföreningen Folkmusikfest. Med stöd av: Hofors kommun, Gunvor Göranssons Kulturstiftelse, Region Uppsala och Region Västmanland


Kontaktperson:

Namn: Göte Andersson
Tele-nr: , 070 5755400