Folkmusikfesten
 
Bild
Bild
Bild
Bild

24 Augusti - 26 Augusti

Ovansjöfesten

Hem |Ovansjöfesten 2018


24 - 26 augusti

Fredag 24 augusti Lyran

Kl 19.00 Storvik
Ny konsert med Lisa Rydberg, Görgen Antonsson och Daniel Reid (saxofonist). För finsmakare. Några av landets skickligase folkmusiker. Förband Folketeaterns Låtstuga – ett av Sveriges bästa spelmanslag.

Du kan vänta dig en upplevelse i toppklass. Vid förra årets konsert med Lisa och Görgen jublade publiken och extranumren blev flera. Bara några veckor senare blev det klart med ny konsert 2018 på samma ställe.
Men i år blir det en helt ny konsert och Görgen och Lisa har valt Daniel Reid som ny medspelare. Daniel är en av Sveriges pionjärer med folkmusik på saxofon.

Han är en mångfacetterad musiker med klassisk bakgrund och är lika hemma som solist till stråkkvartett, i ett världsmusikband eller som musikalisk ledare för teatrar. Han briljerar på scen tillsammans med Golbang, FAB, som solist i verket Nybyggnan som är komponerat för Daniel, Roger Tallroth Band mfl.

Nytt för i år är också att Folkteaterns Låtstuga, ett av Sveriges bästa spelmanslag, blir förband för konserten med Lisa Rydberg, Görgen Antonsson och Daniel Ried. Görgen startade Folkteaterns Låtstuga för över tio år sedan. De vann 2017 tävlingen Spelmansslaget i konkurrens med många av Sveriges bästa spelmanslag. Förband Folkteaterns Låtstuga – ett av Sveriges bästa spelmanslag

Mer info: www.bromanskor.se Frågor: Göte Andersson tel 070–575 54 00 Arrangörer och partner: Bro Manskör och Arrangörsföreningen Folkmusikfest

Lisa Rydberg kommer från Stockholm och började spela fiol vid fem års ålder. När hon var 16 år tilldelades hon Pekkos Gustafs Stipendium. Vid 19 års ålder blev Lisa Riksspelman och tilldelad Zornmärket i silver. Lisa har en utbildning från bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är den första i Sverige som fått en kombinerad klassisk -/folkmusikutbildning på fiol.

Görgen Antonsson är en svensk fiolspelman och kompositör. Antonsson kommer från Mörtsjö i Hälsingland, är riksspelman och medlem i grupperna Draupner och Engmans Kapell. Sedan 1999 är Görgen teatermusiker på Folkteatern i Gävle.
Konferencier: Petter Findin

Entré för vuxna: 150 kronor.
Gärna förköp via Swish nr 1230726307.
Ange Ovansjö 1 och köparens namn
Servering


Arrangör: Bro Manskör i samarbete med Arrangörsföreningen Folkmusikfest

Lördag 25 augusti

Kl 14.00 till cirka 24.00

Spel- och dansfest på Valhalla - Servering under arrangemanget


Välkomna till kurs i Gästrikedanser!

Valhalla, Seegatan 1, Sandviken

Alla intresserade kan deltaga, gärna nybörjare liksom vana dansare. Alltid finns något att hämta hem. Flera danser kan vara nya för många. De flesta danser tillhör kategorin lättare. Tyngdpunkten läggs på vals och polka, polskor och hambo. Dansinstruktörer Benno Eriksson och Margareta Andersson, spelman Tony Wrethling.

14.00–16.00 Lär dig Gästrikedanser
Kursavgift 100 kronor. Betala kursavgiften via Swish till nummer: 1230726307.
Ange Ovansjö kurs
Anmälan omgående till Benno Eriksson erikssonbenno@gmail.com
Du kan också dansa

15.00-16.30 Kort instruktion i några polskedanser som kommer att dansas under kvällen.
Ledare:Ewa och Tommy Englund

Kvällen fortsätter med dans i två olika lokaler till olika orkestrar.

Schema dansspelning på Valhalla 25 aug 2018 Tid Stora dansbanan Lilla dansbanan Gammeldans dominerar Polskedans

17.00 Rillens Storband Bollnäsbygdens Spelmanslag
17.45 Järnbrukarna Aspeboda Spelmanslag
18.30 Tre å komp Sandvikens Spelmanslag
19.15 Gefla Spelmän Tony Wrethling & Urban Welen
20.00 Järnbrukarna Korsmora Spelmän
20.45 Bollnäsbygdens Spelmanslag Vega Nordkvist
21.30 Korsmora Spelmän Tony Wrethling & Urban Welen
22.15 Sandviken Spelmanslag Aspeboda Spelmanslag
23.00 Sista timmen - löser vi på plats.

Om polskedansrepertoaren. Ovansjöfesten vill erbjuda dansarna möjlighet att dansa polskor från hela regionen.
Vega Nordkvist är engagerad för att spela polskor från Rättvik och Orsa. Tony Wrethling och Urban Welen spelar i första hand polskor från Gästrikland. Många av spelmanslagen och grupperna har en bredare repertoar med dansmusik från en större region. Om Du är intresserad av att dansa vissa polskor, fråga gärna grupperna vad de spelar.

Denna tidsplan innebär att vi har schemalagd dansspelning från kl 17.00 till kl 23.00. Om det finns dansare kvar på dansbanan så väljer vi den lösning som är möjlig efter kl 23.

Då jobbar vi för att få grupper som är på plats spela en stund till. Målet är att slå igen tillställningen senast kl 24.00

Kaffeservering öppnas kl 15.00

Varm festmat serveras mot beställning:

 • 1. Smörstekt Kummelfilé med skaldjurssås & potatispuré
 • 2. Marinerad kycklingfilé med Madeirasås, mangochutneycrème & varma rotfrukter
 • 3. Kikärtsbiffar med pikant tomatsås & potatisgratäng
  Pris för alternativ 1 till 3: 110 kr/pers, inkl 33 cl dryck, läsk/vatten/lättöl
 • 4. Tournedos med murkelsås & potatisgratäng. (Tournedos kommer att ha bara en stek grad, ungefär medium)
  Pris för alternativ 4: 225 kr/pers, inkl 33 cl dryck, läsk/vatten/lättöl


 • Beställ senast 21 augusti

  Betala vid beställning via Swish nr 1230726307
  Vid swishbetalning, ange Ovansjö 3 och köparens namn.

  Festmaten serveras med start kl 19.00, fram till cirka kl 21.00.

  Granliden Mat & Vinhus svarar för festmaten och sedan även servering av fika, korv med mera fram till cirka 24.00.

  Spel- och dansfest på Valhalla, Sandviken. Musik på två dansbanor, spel överallt i huset. 100 spelmän. Aspeboda Spelmanslag, Bollnäsbygdens Spelmanslag, Gefla Spelmän, Järnbrukarna, Rillens Storband, Korsmora Spelmän, Tre Å komp (Britt-Marie Jonsson med trio) och Sandvikens Spelmanslag. Riksspelmännen Tony Wrethling och Urban Welen. Kurs i Gästrikedanser med Benno Eriksson. Instruktion i några polskedanser. Tommy och Eva Englund.

  Entré för vuxna 100 kr.
  Gärna förköp via Swish nr 1230726307
  Ange Ovansjö 2 och köparens namn
  Fri entré för aktiva spelmän
  Servering
  Festmat mot förbeställning


  Jernbrukarna med Lelle är en populär gammeldansorkester. Magnus Johansson (dragspel), Gert-Ove Hallberg (dragpel), Mats Östervall (gitarr), Jerry Boström (kontrabas), Lennart Östling (fiol). Ledare Magnus Johansson. De spelar och har spelat vid Malungs dansvecka, Upplandsschottisen och i många andra sammanhang. Repertoaren är gammeldans och lite modern dans.

  Bollnäsbygdens Spelmanslag bildades 1949 och de är därmed ett av Hälsinglands äldsta spelmanslag. De spelar gärna till dans, främst polskor och gammeldans. I repertoaren ingår framför allt hälsingelåtar. Ledare Bengt Jonsson. Laget redovisar en mycket omfattande verksamhet med spelningar i Sverige och utomlands.

  Aspeboda Spelmanslag spelar dalalåtar från norr till söder. I repertoaren ingår även låtar från Hälsingland, Gästrikland och Norge. Spelmanslaget vill att danspubliken ska trivas och känna samröre med musiken. Aspeboda ligger i Falu kommun.

  Tony Wrethling och Urban Welén är båda riksspelmän inriktade på gästrikelåtar. Tony och Urban jobbar nu med att ta fram lämpliga låtar för över 40 gamla polskor och gammeldanser. Dessa gamla danser är upptecknade huvudsakligen i Gästrikland av Benno Eriksson och Tony Wrethling. Tony och Urban vill nu göra det lätt för dagens dansare att ta till sig dessa gamla gästrikedanser. Under kvällen spelar de ett urval låtar.

  Rillens Storband I Rillens Folkdanslag i Gävle finns många dansare som även vill spela. Idag finns flera spelgrupper och när de samlas så bildar de Rillens Storband.

  Korsmora Spelmän har sin verksamhet framför allt i Stjärnsund i Hedemora kommun. Spelmanslaget spelar gärna till dans i olika sammanhang.

  Sandvikens Spelmanslag spelar gärna till dans. Gästrikelåtar står i centrum. Utöver traditionellt spel på midsommarafton är det just spel till dans som är spelmanslagets roligaste spelningar.

  ”Tre å komp” är en gammeldansorkester som består av BrittMarie Jonsson (dragspel och bas), Ann-Charlotte Lagerkvist (fiol) och Tommy Hansson (fiol). Vi har alla tre ett förflutet som gammeldansspelmän i olika konstellationer och ”Tre å komp” bildades i samband med att vi spelade Hälsingehambon 2017. Vi spelar gammeldans med inslag av polskor och gillesdanser.

  Gefla Spelmän spelar folkmusik från olika delar av landet med glädje och energi.

  Rättvikspolskor och Orsapolskor med Vega Nordkvist. Vega är uppväxt med musik i familjen och fick sitt första instrument i treårspresent. Med fiolen i hand har hon nu tagit examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Musik är hennes största passion, framför allt folkmusik från Dalarna. Favoritlåtarna kommer från Bingsjö, Rättvik och Orsa

  Fler spelmän Arrangören siktar på att engagera fler spelmän. Vi vill till exempel förstärka när det gäller spel för polskedanser från Rättvik, Boda och Orsa.

  Arrangör och partner: Gästriklands Folkdansring, Sandvikens Spelmanslag och Arrangörsföreningen Folkmusikfest.

  Söndag 26 augusti

  Kl 12.00–16.00
  Verkstad med folklig stämsång. Främst visor från Gästrikland. Kursdeltagarna får även prova olika typer av stommor och vokala arrangemang. En verkstad som passar sångare med alla sorters erfarenheter, inklusive vana körsångare. Gästrikland har en stor skatt med folkliga visor. Sångare och körsångare från Gästrikland och kringliggande landskap inbjuds.
  Ledare: Anna Wikenius.
  Lokal: Birgittagården, Kungsgården i Sandviken.

  Kursavgift 300 kronor
  Betala gärna via Swish nr 1230726307
  Ange: Ovansjö kurs och deltagarens namn
  Skicka även anmälan till info@folkmusikfesten.nu

  Kolla på Ovansjöfestens nya Youtubekanal som vi nu lanserar
  Klicka här
  På Ovansjöfestens nya Youtubekanal kan du lyssna på Görgen Antonsson och Lisa Rydbergs konsert 2017 på Lyran, tio vackra låtar.
  Du kan se video med Benno Eriksson som visar hur man dansar Gästrikepolskor.
  Du kan också se Bollnäsbygdens spela till dans i Valhalla 2017.
  Vi kommer att lägga ut mer inspelningar efterhand.


  Plats: Sandvikens kommun


  Kontaktperson:

  Namn: Göte Andersson
  Tele-nr: , 070 5755400