Folkmusikfesten

HemOvansjöfesten 26–28 augusti


Fredag 26 augusti


Lyran kl 19.00, i Storvik

Skickliga folkmusiker på egen hand. Konsert med Görgen Antonsson och Lisa Rydberg.

Arrangör: AF och Bro Manskör

Lördag 27 augusti


Klockan 18.00 Spelmanslagen fest Bollnäsbygdens spelmanslag, Svärdsjö spelmanslag, Korsmora spelmän och Sandvikens spelmanslag. Fler spelmanslag inbjudna. Över 100 spelmän möts. Buskspel, dans och konsertprogram i varje vrå i Valhalla, Sandvikens äldsta danslokal. Servering finns.

Arrangör: Arrangörsföreningen

Söndag 28 augusti

Kl 11.00 Gudstjänst i folkton.
Ovansjö kyrka i Kungsgården.

Arrangör: Ovansjö Järbo Pastorat

Kl 12.00-16.00
Verkstäder i Kungsgården. Folkmusik i kör. Verkstad för körsångare med ledare vokalgruppen Kongero. Folk Sång Lab med Susanne Rosenberg. För dig som vill fördjupa dig i folkligt sångsätt.

Klockan 16.00

Elvert Eriksson i rollen som fabrikör Ruben Rosenlöf berättar om Ovansjö sockens historia. Musik och dans. Församlingshemmet i Kungsgården.

Klockan 18.00 Konsertprogram i Ovansjö kyrka. Kungsgården

Konserter med deltagare i verkstäderna, vokalgruppen Kongero och Susanne Rosenberg. Utdelning av Lisa Boudrés minnesmedalj.

Arrangör: AF i samverkan med Ovansjö-Järbo Pastorat. Sandvikens kommun

Inbjudan Folkmusik i kör med gruppen Kongero Söndag 28 aug

Ta chansen att sjunga svängiga och vackra folksånger tillsammans med erfarna folkmusiker. I augusti får alla körsångare möjlighet att pröva på folklig musik, lära sig arrangemang och sångsätt, och framträda inför publik med de nyförvärvade kunskaperna.

Den 28 augusti är det dags för en första workshop, i Kungsgården i Sandvikens kommun.
Gruppen Kongero håller i verkstaden från klockan tio och dagen avslutas med en konsert i Ovansjö kyrka.
Kongero lär ut visor och/eller låtar i stämmor på gehör. Deltagarna får pröva att sjunga folkligt material i olika arrangemangstekniker. Kongero väljer material utifrån gruppens sammansättning och jobbar stiltekniskt med ansatser, sväng, attityd, artikulation och intonation. Noter finns att tillgå om så önskas.
Gruppen Kongero bildades 2005 och består av Emma Björling, Lovisa Liljeberg, Lotta Anderssson och Anna Wikenius. Repertoaren består av både traditionellt och egenskrivet material, medryckande polskor, schottisar och valser som får det att spritta i dansbenen, allt arrangerat av medlemmarna själva. Gruppen har släppt tre skivor som har fått mycket fina recensioner.

Anmälan: senast 20 augusti

Mer info och anmälan: maila info@folkmusikfesten.nu eller ring 070–575 54 00

”Tjejerna i A cappellagruppen Kongero öser nyfiket ur en folkmusikskatt, formar om, lägger till på ett högst inspirerat vis. Man komponerar, arrangerar och experimenterar. Kongero betyder spindel på Jämtska och det spinns verkligen vackra nät av dessa stämmor, i kombination med en sånglust och ett trevligt framförande.”
Eleonor Andersson, Smålandsposten om konsert på Korrö Folkmusikfestival

Vid Ovansjöfesten 28 augusti - Verkstad – FOLK SONG LAB Med Susanne Rosenberg

Att improvisera folksånger
Omfattning: ca 3 timmar (med en kortare paus) Inriktning: vi jobbar tillsammans med olika metoder för improvisation utifrån folksångstil och folksångens musikaliska ramar. Hur skapar vi en ny ballad? Kan en koral vara en utgångspunkt för en improvisation? Vi provar att tillsammans skapa nya sånger utifrån både text, melodi och form, men utifrån folksångens egen själ.
Förkunskaper: Du bör ha en viss vana i folksång, kanske har du sjungit i några år och har på din repertoar några visor, koraler och ballader. Du behöver inte vara van att improvisera. Du behöver inte kunna noter, allt sker på gehör och med andra metoder än utifrån notskrift.
Mål: Vi undersöker tillsammans under dagen olika improvisationsmodeller där vi tar utgångspunkten från folksångens stil och tonspråk, folksångens texter och former. Efter dagen har du kanske hittat lite nya metoder att använda i ditt musicerande både solistiskt och tillsammans med andra.

Kursen avslutas med att vi deltar vid konsert i Ovansjö kyrka kl 18 med ett gemensamt inslag som vi skapar under dagen.

Susanne Rosenberg är sångerska, doktor i musik och lektor i folksång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en föregångare både när det gäller att återupptäcka folksångens sångstil och att använda folksång i många olika konstnärliga sammanhang – Allt från egna grupper som Rosenbergs Sjua och Rotvälta till medverkan med folksång i opera i Japan till samarbeten med nutida tonsättare. De senaste årens rosade sceniska föreställningar som ”ReBoot/ OmStart”, ”Getens Horn”, ”Voice Space” m.m. har bidragit till den rika CD-produktionen. Sedan 1980-talet har Susanne tagit sin utgångspunkt från den gästriska folksången med sångerskor som Lisa Boudre och Eva Eriksson som inspiration. Susanne Rosenberg mottog pris som årets traditionsbärare vid folk och Världsmusikgalan 2010 och är sedan 2015 medlem i Kungliga Musikaliska Akademin. Läs mer här: www.susannerosenberg.com

Antal: max antal 10
Anmälan: senast 20 augusti

Mer info och anmälan: info@folkmusikfesten.nu eller ring 070–575 54 00
Avgift: 250 kr per deltagare


Läs mer på:


Hem


Kartor

Inga kartor för detta arrangemang. No maps for this event.