Ida Meidell Blylod & Johan Hedin

Ida Meidell Blylod och Johan Hedin – Äldre dansmusik från södra Sverige.

Från den gustavianska tiden (1772-1809) finns många notböcker bevarade. I dessa hittar vi både pollonesser, menuetter, kontradanser, engelskor och en och annan jig. Hedin & Meidell har djupdykt i musik efter gamla klockare, och särskilt fördjupat sig i det småländska musikarvet. Vid Ovansjöfesten bjuder de på låtar efter dåtidens stora musikpersonligheter, och presenterar favoriter av den sydsvenska dansmusik som var populär i slutet av 1700-talet.

Hedin & Meidell. Ida Meidell Blylod och Johan Hedin möttes första gången då de båda anlitades av Stockholm Early Music Festival för en direktsänd konsert i SR P2. Som duo hade de en bejublad premiär på Korrö Folkmusikfestival 2019. Idas barockviolin och Johans olika nyckelharpor skapar en resonant klangvärld när de rör sig genom barockens sirliga uttryck och folkmusikens skiftande former. En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

Ida Meidell Blylod är barockviolinist och folkmusiker från Umeå med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de europeiska folkmusik- och barockscenerna, och är idag även en eftertraktad som pedagog på internationella kurser i låtspel.
Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten. Johans utveckling av nyckelharpans konstruktion öppnar upp nya musikaliska rum för instrumentet, och leder det in i barockens sfär.

Se video med Ida Meidell Blylod och Johan Hedin