Ovansjöfesten 2022 – 26 november – Kulturcentrum – Restaurang Bolaget – Sandviken – Start kl 16

Här kan du ladda ner programhäfte till Ovansjöfesten som pdf

Här kan du ladda ner en tidsplan för Ovansjöfesten som pdf eller jpeg sid 1 sid 2

Här kan du ladda ner information om servering och festmat

Ovansjöfesten 2022 erbjuder ett fantastiskt folkmusikprogram med 120 spelmän och dansare 26 november i Sandviken. Många av Sveriges skickligaste folkmusiker medverkar. Något av det absolut bästa i svensk folkmusik. Musiken och dansen från finnskogsområdet spelas och dansas i hela landet av tusentals spelmän och dansare.
Stilbildare och traditionsbärare var ett antal spelmän som levde under 1800-talet och 1900-talet som förmedlade sin musik till dagens generation. Anders Jansson Wikström (Vingel-Anders) i Sjösveden, Pekkos-Per, Hjort-Anders och Päckos Gustaf i Bingsjö, Karl Lindblad i Lingbo, Jon Andersson Spetz i Åmot, Gustav Jernberg och Nils Agenmark.
Du kan uppleva deras musik 26 november vid Ovansjöfesten.

Huvudkonsert: Kl 16.00 till 18.15

Lokal: Restaurang Bolaget

  1. Kl 16.00 start. Polska efter Nylandspojkarna. 80 spelmän i tre spelmanslag. Falu Spelmanslag, Folkteaterns Låtstuga och Sandvikens Spelmanslag spelar.
  2. Konsertdel Dalarna. Falu Spelmanslag och Gässbi Köllor Täpp-Ida Almlöf, Jenny Bergman Hötgberg och Täpp-Jenny Nylandet spelar. Spelledare Falu Spelmanslag Ebba Åslund ochj Lars Ljunggren.
  3. Konsertdel Hälsingland. Folkteaterns Låtstuga med ledare Görgen Antonsson och Arbrå-Vallsta Spelmän (Görgen Antonsson, Anders Hall, Örjan Hans-Ers, Tomas “Limpan” Lindberg, Anders Moberg och Ulf Nilsson), Lars Troive & Björn Eriksson och Anders Henriksson spelar.
  4. Konsertdel Gästrikland. Sandvikens Spelmanslag, Sven Ahlbäck, Ingrid Rodebjer, Petter Berndalen, Olof Misgeld, Kaísa Abrahamsson och Håkan Lidén spelar. Spelledare Sandvikens Spelmanslag Åsa Pettersson och Urban Welén.
    Dansare från Hörkens Bygdedansare och Högbo Folkdansgille medverkar.

18-15 – 18.45 Paus och festmat för de som vill.

Lokal: Restaurang Bolaget

Konsertprogram

18.45 – 19.20

Vuxna nybörjare som nu lär sig spela folkmusik och som vill bli, eller redan är, aktiva medlemmar i spelmanslag i Gästrikland och norduppland. Sju kurser med cirka 60 kursdeltagare spelar fiol, nyckelharpa och dragspel och deltar vid Ovansjöfesten.
Kom och lyssna på vuxna som beslutat sig för att bli spelmän.
Kursledare som medverkar: Evelina Höglund Åström. Kjell Söderlind, Anders Jonsson, Christoph Neugebauer, Christer Sundbom och Britt-Marie Jonsson.
Totalt deltar över 90 vuxna i kurserna som arrangeras av Kursprojekt Gästrikland med Sandvikens Spelmanslag som projektägare.

19.25-19.40

V-Dala Spelmanslag är ett av Sveriges bästa studentspelmanslag. V-Dala Spelmanslag är världens äldsta studentspelmanslag (grundat 1961). I laget samlas många olika instrument. Spelmanslaget deltar varje år, sedan starten 2003, i  Studentspelmanslags-VM. V-Dala är det enda lag som vunnit tävlingen mer än en gång; 2003, 2007 och 2013. Numera är gruppen runt 30 personer som träffas varje vecka och spelar tillsammans.

19.40-19.55

Utdelning Gustaf Jernbergmedaljen. Gustaf Jernberg, ursprungligen från Sikvik, som ligger i Gävle kommun, vid havet, är Gästriklands stora spelman. Han efterlämnar en stor spelmansskatt och ett spelsätt från gamla tider. Medaljen utedelas till personer som verkar i Gustaf Jernbergs anda och bidrar till att sprida Jernbergstraditionen.

20.00- 20.20

Dansföreställning Finnskogens danser. Det finns en stor skatt med äldre danser som passar till spelmansmusiken. Hörkens Bygdedansare från Ludvika och Högbo Folkdansgiller från Sandviken dansar.

20.25 -21.10

Jernbergslåtar Duo Sven Ahlbäck och Ingrid Rodebjer är två folkmusiker från olika generationer som spelar låtar i tradition efter Gustav Jernberg från Sikvik utanför Gävle. Temat centrerat kring Jernbergslåtar och hur människorna som har spelat musiken har gjort avtryck i vårt sätt att spela den. Konserten innehåller en variation av låtar; bondpolskor, småpolskor, vals, skänklåtar och storpolskor i ett tätt och dynamiskt fiolduo spel. 

21.15 – 22.00

Hälsingelåtar med Arbrå-Vallsta Spelmän. Görgen Antonsson, Anders Hall, Örjan Hans-Ers, Tomas “Limpan” Lindberg, Anders Moberg och Ulf Nilsson. Arbrå-Vallsta Spelmän är en nybildad grupp och där finns många av Hälsinglands skickligaste spelmän.

22.05 – 22.50

Bingsjölåtar med Gässbikôllor. Gässbikôllor är en trio som spelar traditionell folkmusik på fiol. Trion består av Jenny Bergman Högberg samt systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf från byarna Övre respektive Nedre Gärdsjö utanför Rättvik. De drivna musikanterna tillbringade många av tonårens helger spelandes hemma hos Päckos Gustaf i Bingsjö och för nu arvet vidare efter storspelmannen. Päckos Gustaf kom att bli en stor inspirationskälla och har bidragit till att forma det spel som gruppen har idag. Trion bjuder på tätt samspel som både är stämningsfullt och inbjuder till dans.

22.55 – 00.10

Finnskogens musik. Fiol och slagverk. Duo Ellika Frisell & Rafael Sida. Mest Bingsjömusik. Trio Sven Ahlbäck, Petter Berndalen och Olof Misgeld. Mest Jernbergsmusik. Duon spelar för sig, trion spelar för sig och de gör ett antal gemensamma nummer. De båda grupperna har olika   stil och har utvecklat var sitt eget sätt att spela låtarna på fiol och slagverk.  tradition-nutid, nära samspel lekfullt och improvisatoriskt på spelmansvis.  

Duon. Rafael Sida, en rytmernas allkonstnär, känd för sin magiska groove, möter fiolspelmannen Ellika Frisell, nyfiken folkmusiker rotad både i spelmanstraditionen och den experimentella folkmusikscenen. Detta är en spelmansduo á 2000-talet, ett nära och personligt mästarmöte med två av vår tids mest tonsättande traditionsbärare. 
Den svenska folkmusiken är en musik med stark rytmisk särprägel, men har historiskt ingen (bevarad) slagverks-tradition. Detta har de senaste årtiondena förändrats, och både Ellika och Rafael har konstnärligt gått i bräschen för den rörelsen. De senaste åren har de utforskat detta närmare i sitt eget duo-samarbete. Här hörs släktskapet mellan den skandinaviska folkmusiken och den afroamerikanska rytm-traditionen, men framför allt samspelet mellan två starka artister och instrument som på olika och lika sätt förhåller sig till rytm. Detta är en dialog, ett samtal. Två världar, två skilda musikaliska språk som möts utan att krocka.

Rafael Sida är slagverkare och trumslagare inom afro, latin, jazz, folk. Rafael växte upp i Mexiko och började tidigt spela trumset på den dynamiska mexikanska musikscenen under 60-talet.
Sedan 70-talet är han ett tungt namn inom jazz och världsmusik i Sverige. Rafael turnerar bland annat med Ale Möller, Jonas Knutsson Quartet, Egba och tidigare med trion Ellika Solo Rafael.

Ellika Frisell är spelman på fiol och altfiol. Som veteran på den svenska folk och världsmusikscenen har Ellika fördjupat och vidareutvecklat arvet efter sina lärare Gustav Päkkos och Nils Agenmark.

Trion. I Fri Form Folk möts spelmännen Sven Ahlbäck, fiol, Petter Berndalen, trummor och Olof Misgeld, fiol, i den skatt av låtar och sätt att spela som förmedlats till modern tid genom spelmannen Gustaf Jernberg.  
De har spelat de här låtarna så mycket att de har blivit en del av deras musikaliska språk, på slagverk så väl som fiol, och här närmar de sig låtarna genom att prata språket, men formulerar oss på vårt eget sätt, i stunden, i fri form.

Sven Ahlbäck blev en del av denna tradition genom att gå i lära hos Gustafs son Anton Jernberg och senare har Jernbergslåtarna också blivit en del av Olof Misgelds och Petter Berndalens musikaliska uttryck. Petter Berndalen har vänt upp och ner på gällande gängse normer om hur man spelar trummor. Olof Misgeld  – är en fiolspelman från Uppsala som ofta ägnar sig åt spel till dans, både som spelman och forskare.

Lokal Gillestugan.
Konsertprogram

19.00 – 19.35

Anders Henriksson spelar och berättar – en stund med låtar och berättelser om 1800-talsspelmän i Hälsingland.  
Järvsöspelmannen Anders Henriksson berättar om några spelmansprofiler med anknytning till finnskogen och bjuder på låtar ur deras repertoarer. Det kommer att handla om namn som Vingel Anders, Kapten Söderholm, Norrbommen, Olle Wahlinder och Snickar Erik.    Anders har ett särskilt intresse för äldre tiders hälsingespelmän och deras repertoarer. 2021 gav han ut boken Föregångare,  en översikt över spelmän verksamma i Hälsingland från mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet. På Delsbostämman 2018 fick Anders ta emot Zornmärket i guld “för mästerligt, stilfullt och traditionsrikt spel av låtar från Hälsingland”.  

20.00 -20.20

Deltagare i fiolkurs med ledare Evelina Höglund Åström. Kursdeltagarna började spela 2019 men kursen fick göra flera uppehåll på grund av Covid. Kursen omfattar cirka 80 kurstillfällen.

20.25-21.05

Låtar från Vikstatrakten. Uppländska Erika Lindgren Liljenstolpe,  Robert Larsson och Örjan Englund bjuder på musik med fokus på traditionen efter legendaren Viksta-Lasse, en musik de förvaltar med värme, men även låtar efter andra gamla uppländska spelmän såsom Gås-Anders och Hjort-Anders Olsson.
Trion  har spelat ihop under många år och deras främsta inspirationskälla var Roberts pappa Bosse Larsson (1941-2022) som var brorson till Viksta-Lasse. 
Viksta-Lasses läromästare var storspelmannen Hjort Anders Olsson från Bingsjö. Tack vare Hjort Anders inflytande fick den magiska Bingsjömusiken spridning i Uppland, låtar som Erika, Robert och Örjan brinner lite extra för. 

21.10 – 21.55

Låtar efter Geting Lasse med flera. Björn och Lars, spelkompisar alltsedan mitten av 70-talet, väljer låtar från södra Hälsingland. Musik efter Geting-Lasse, Rimsen, Olles-Jonke med flera utlovas. Lars Troive och Björn Eriksson från Bollnäs.

22.00 – 22.45

Favoritlåtar efter Karl Lindblad med Kaisa Abrahamsson och Håkan Lidén. Vi ska spela Solskenslåten och Sörjlåten, bland annat, säger Kaisa. Hon träffade spelmännen Anders Gill och Bertil Månsson på Delsbostämman på 1980-talet och fick då höra Lindbladslåtarna för första gången. Det var som att lära känna en okänd släkting. Det var så bra. Sedan blev jag förälskad i Jernbergslåtarna och andra gästrikelåtar, säger Kaisa.

22.50 – 23.35

Byss-Callelåtar på nyckelharpa med Peter Puma Hedlund. Byss-Calle, egentligen Carl Ersson Bössa, (1783-1847) föddes i Älvkarleby socken. Han var en legendarisk nyckelharpsspelman som efterlämnat både ett rykte och många låtar. Folkmusikgruppen Väsen har spelat Byss-Calles låtar och de spelas idag runt om i världen.
Peter Puma Hedlund är en av landets ledande nyckelharpsspelare. Han erhöll Zornmärket i Silver 1975 för traditionsmedvetet spel av upplandslåtar på nyckelharpa. Peter fick Zornmärket i guld 2010 för mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpsspel.

Lokal Slaggsten
Dans till spelmansmusik

20.00 – 20.55

Falu Spelmanslag

21.00 – 21.55

Sandvikens Spelmanslag

22.00 – 22.55

Folkteaterns Låtstuga

23.00 – 23.55

Arbrå-Vallsta Spelmän

24.00 – 01.00

V-Dala spelmanslag

Buskspel, fritt spel.
Lokal: Hammaren

I denna lokal ryms cirka 100 personer samtidigt. Lokalen tillgänglig från kl 11.00 till kl 01.00.

Ladda ner bakrundsartiklar kopplade till Ovansjöfesten:

Artikel – Bingsjömusikens stora dragningskraft – Ellika Frisell

Artikel – Genombrott för äldre folkmusik i Gästrikland

Artikel – Sverige har 500 folkmusikpsroffs och fler är på väg – Sven Ahlbäck

Artikel – Boken föregångarre – spelmansmusikens guldåler i Hälsingland

Artikel – Finnskogens musik och dans – Ovansjöfesten 2022

Vid frågor kontakta Göte Andersson tel 070-575 54 00