Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam startade succéprojektet Bach på svenska för cirka 20 år sedan. Nu har de gått vidare och tagit fram ett helt nytt konsertprogram. De har letat i svenska låtsamlingar från främst 1700-talet och hittat charmerande Polonaiser, Menuetter, Brudmarscher, Kontradanser och Gavotter. Dessutom har nya stycken av Bach arrangerats, till exempel från de välkända Brandenburg konserterna. Lisa och Gunnar har döpt det nya konsertprogrammet till ”Bach och svensk barock”. ”Bach och svensk barock” ska framföras vid Ovansjöfesten 27 april.
Statens Kulturråd gav ett viktigt bidrag så att Lisa och Gunnar kunde göra en stor arbetsinsats för att utöka sin repertoar från 1700-talet.
Det nya konsertprogrammet framfördes i maj 2023 för första gången. Då medverkade också Sandvikens Spelmanslag som förband med musik från Gästrikland, musik från 1700-talet som spelmanslag normalt inte brukar spela, bland dessa finns en polonäs från Ovansjö, (Sandviken), daterad 1705. Den kanske spelades på 1600-talet.
Succéprojektet Bach på svenska startade för cirka 20 år sedan med en konsert under Stockholm Early Music Festival. Sedan 2007 handlar det om över 150 konserttillfällen. Det har resulterat i publicerade CD och medverkan vid en rad musikfestivaler i andra länder.
Konsertprogrammet Bach på svenska har huvudsakligen baserats på musik efter Johann Sebastian Bach och ett urval av svensk folkmusik. Barockperioden var mellan 1600 och 1800 och den mest lysande musikern under perioden var just Johann Sebastian Bach.

Se videor – Projekt Bach Barock Folk – Bach och svensk barock – Konsert

Se videor – Projekt Bach Barock Folk – Bach och svensk barock – Bakgrund