Spelstinor

Fritt och otyglat med mycket glädje!
Gruppen Spelstinor består av fyra karaktärsstarka spelmän med musikaliska traditioner från tre landskap: Gästrikland, Västmanland och Uppland.
Denna konstellation – Carina Normansson från Sala (fiol och sång), Erika Lindgren Liljenstolpe från Tensta i Uppland (fiol och sång), Åsa Andersson från Torsåker i Gästrikland (fiol, altfiol och sång) och Jeanette Evansson från Östhammar i Uppland (fiol och sång) – inspireras av den legendariska spelmannen Anna-Kajsa Norman – Spelstina – från Torsåker och hennes repertoar.
Våra konsertprogram bygger på stor variation: allt ifrån stora arrangemang på helgrupp med inslag av sång, till mindre konstellationer och solon vilket också ger utrymme för den enskilda spelmannens tradition och låtskatt, och även egna kompositioner.
2007 gav vi ut albumet ”Efter Spelstina” och 2018 kom uppföljaren, ”On the fly”


Carina Normansson
Carina är Riksspelman och kommer från Sala i Västmanland. Hon är känd från bland annat gruppen SWÅP, duo med Maria Jonsson och trio med Josefina Paulsson och vispoeten Colbjörn Lindberg. Under 80- och 90-talet var hon konstnärlig ledare för Falu Spelmanslag. I dag är Carinas engagemang till största del centrerat till Västmanland och Sala, bland annat som musikalisk ledare och idémakare i WestMannaFolk sedan starten 2005. Carina erhöll Spelstinamedaljen 2007. År 2017 mottog hon Zorns guldmärke, den finaste utmärkelse man kan få som spelman.
Erika Lindgren Liljenstolpe
Erika är Riksspelman och uppvuxen i Vendel i Norduppland. Som liten började hon spela fiol för Bosse Larsson, Viksta-Lasses brorson, och har särskilt fångats av Bingsjölåtarna hon fick lära. Erika framträder som solist och i olika konstellationer i Sverige och utomlands, såsom i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Anderson, i duon Erika & Cecilia, och i trion Maskin med Robert Larsson och Olov Johansson (Väsen). Erika erhöll Viksta-Lassestipendiet 1999, Päkkos Gustafs hederspris 2004 samt Upplands spelmansförbunds guldmärke 2012.
Jeanette Evansson
När Jeanette var 10 år mötte hon fiolspelmannen Anton Jernberg i Österbybruk. De började spela och han blev hennes spelkompis och läromästare. Anton hade sina låtar efter sin far, Gustaf som var född i Gävle och hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar. Det var låtar som under många år i princip bara spelades av Anton, hans bror Herbert och Gustaf. Jeanette blev Riksspelman 1994 och utsågs samma år till Jernbergsfondens hedersstipendiat. Hon erhöll Spelstinamedaljen år 2010 och Viksta-Lassestipendiet 2015.
Åsa Andersson
Åsa är en spelman med rötterna i Torsåker. Hon leder Saftorkestern och spelar på bröllop, gärna till dans och annat som hör en spelman till. Fascinationen för folkmusiken startade redan när Åsa som nioåring började i Torsåkers spelmanslag. Den otyglade kraft som finns i de Gästrikska låtarna – melodier som tar oväntade vägar tillsammans med låtar av mer sirlig och elegant karaktär – har varit och är fortfarande en ständig källa till inspiration. Åsa mottog Spelstinamedaljen år 2006, och erhöll Gustaf Jernbergmedaljen år 2016.
Anna Kajsa Norman – var verksam i Torsåker under 1800-talet och beskrivs som en av Gästriklands mest framstående spelmän. Det var inte ovanligt med kvinnliga spelmän under den här perioden men det som är smått unikt med låtarna efter Spelstina är att de finns nedtecknade för eftervärlden, till skillnad från de flesta andra kvinnliga spelmän. Ingen av låtarna efter henne finns dock med i folkmusiksamlingen Svenska Låtar.