Folkmusikfesten
 
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

25 Augusti - 27 Augusti

Ovansjöfesten

Hem |Ovansjöfesten 25-27 augusti


Fredag 25 augusti


Lyran kl 19.00, i Storvik

Ny konsert med Lisa Rydberg och Görgen Antonsson. För finsmakare. Två av landets skickligaste spelmän.

Arrangör: Arrangörsföreningen och Bro Manskör

Presentatör: Bertil Fält
Entré för vuxna: 150 kronor. Servering.
Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Ovansjö1 och köparens namn

Vid förra årets konsert med Lisa och Görgen fick vi en mycket positiv publikreaktion. Det bästa jag hört sade många. Tidningen Spelmannen hade en insändare som applåderade och beskrev en fantastiskt bra konsert i aug 2016.

Bara två veckor senare blev det klart med ny konsert 2017 på samma ställe.

Lisa Rydberg kommer från Stockholm och började spela fiol vid fem års ålder. När hon var 16 år tilldelades hon Pekkos Gustafs Stipendium. Vid 19 års ålder blev Lisa Riksspelman och tilldelad Zornmärket i silver. Lisa har en utbildning från bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är den första i Sverige som fått en kombinerad klassisk -/ folkmusikutbildning på fiol.

I samarbete med organisten Gunnar Idenstam gav hon ut skivan Bach på svenska där de kombinerade barockmusik med svensk folkmusik. Hon samarbetar med många andra artister och kan höras på många skivor i olika genrer. Lisa är även medlem i turnerande gruppen Jul i Folkton.

Görgen Antonsson är en svensk fiolspelman och kompositör. Antonsson kommer från Mörtsjö i Hälsingland, är riksspelman och medlem i grupperna Draupner och Engmans Kapell. Sedan 1999 är Görgen teatermusiker på Folkteatern i Gävle.

Görgen startade för över tio år sedan Låtstugan, Folkteaterns spelmanslag. Låtstugan vann 2017 tävlingen Spelmansslaget i konkurrens med många av Sveriges bästa spelmanslag. Spelmansslaget genomförs årligen vid Delsbostämman.

Lördag 26 augusti


Spel- och dansfest på Valhalla, Sandviken
Vi startar kl 18 och stänger kl 24

Musik på två dansbanor, konsertprogram och buskspel. Aspeboda Spelmanslag, Tony Wrethling och Urban Welen, Bollnäsbygdens Spelmanslag, Järnbrukarna, Rillens Storband, Korsmora Spelmän, Sandvikens Spelmanslag med flera. Instruktion i gammeldans och polskedanser. Tommy och Eva Englund och Annalena och Bengt Sundberg.

Vi fyller Valhalla med dansmusik. Det blir dans på två dansbanor under kvällen och Valhalla har mycket bra dansbanor. Du kan vänta traditionell gammeldans på den stora dansbanan med instruktion av en del gillesdanser.
På den mindre dansbanan blir det mer polskor och en del instruktioner. Serveringen ger dig något att äta. Du kan beställa varm festmat. Se detaljerna nästa sida. Aspeboda Spelmanslag, Bollnäsbygdens Spelmanslag, Jernbrukarna med Lelle, Tony Wrethling och Urban Welén, Rillens Storband, Korsmora Spelmän och Sandvikens Spelmanslag.

Entré för vuxna 100 kr. Servering.
Gärna förköp via Swish Nummer 1230726307
Ange Ovansjö2 och köparens namn
Fri entré för aktiva spelmän

Dans på två dansbanor. Dansmusik med minst sex olika grupper

Instruktion i gammeldans och polskor med Tommy och Ewa Englund och Annalena och Bengt Sundberg. Under kvällen blir det en kort instruktion med förslag på lämpliga danser så att alla kan vara med och dansa. Särskilt spelmanslagen har låtar som passar till många olika polskedanser och gammeldanser. Instruktörerna gör det lättare att välja för den som möjligen tvekar.

Servering under kvällen
Festmat serveras kl 19.30 till cirka 21.00.

  • Smörstekt Tilapiafilé med räksås o dillkokt potatis
  • Helstekt örtmarinerad fläskfilé med kantarellsås o ugnsrostade rotfrukter
  • Grönsaksbiffar med brynta kantareller, vitlökscrème o ugnsrostade rotfrukter

Servering av fika mm hålls öppen kl 19.00 till kl 23.00
Pris: 100 kr per person inkl dryck.
Beställs senast kl 24:00 25 aug, men då måste både beställning och betalning göras via swish.
Betala via Swish nr: 1230726307
Köparen måste då i swishmeddelandet ange belopp, önskad maträtt (kött, fisk eller veg) och namn på köparen.
Priset är 100 kronor för per maträtt samt dryck.

Matbiljett och betalningar
Varje person som ska äta får en matbiljett som kan hämtas ut vid ankomsten till Valhalla. Denna matbiljett lämnas till krögaren som betalning för maten.

Krögare: Granliden Mat och Vinhus

Om frågor – ring 070-5755400

Presentation grupperna

Jernbrukarna med Lelle är en populär gammeldansorkester. Magnus Johansson (dragspel), Gert-Ove Hallberg (dragpel), Mats Östervall (gitarr), Jerry Boström (kontrabas), Lennart Östling (fiol). Ledare Magnus Johansson. De spelar och har spelat vid Malungs dansvecka, Upplandsschottisen och i många andra sammanhang. Repertoaren är gammeldans och lite modern dans.

Bollnäsbygdens Spelmanslag bildades 1949 och de är därmed ett av Hälsinglands äldsta spelmanslag. De spelar gärna till dans, främst polskor och gammeldans. I repertoaren ingår framför allt hälsingelåtar. Ledare Bengt Jonsson. Laget redovisar en mycket omfattande verksamhet med spelningar i Sverige och utomlands.

Aspeboda Spelmanslag spelar dalalåtar från norr till söder. I repertoaren ingår även låtar från Hälsingland, Gästrikland och Norge. Spelmanslaget vill att danspubliken ska trivas och känna samröre med musiken. Aspeboda ligger i Falu kommun.

Tony Wrethling och Urban Welén är båda riksspelmän inriktade på gästrikelåtar. Tony och Urban jobbar nu med att ta fram lämpliga låtar för över 40 gamla polskor och gammeldanser. Dessa gamla danser är upptecknade huvudsakligen i Gästrikland av Benno Eriksson och Tony Wrethling. Tony och Urban vill nu göra det lätt för dagens dansare att ta till sig dessa gamla gästrikedanser. Under kvällen spelar de ett urval låtar.

Rillens Storband. I Rillens Folkdanslag i Gävle finns många dansare som även vill spela. Idag finns flera spelgrupper och när de samlas så bildar de Rillens Storband.

Korsmora Spelmän har sin verksamhet framför allt i Stjärnsund i Hedemora kommun. Spelmanslaget spelar gärna till dans i olika sammanhang.

Sandvikens Spelmanslag spelar gärna till dans. Gästrikelåtar står i centrum. Utöver traditionellt spel på midsommarafton är det just spel till dans som är spelmanslagets roligaste spelningar. Arrangör: Arrangörsföreningen i samverkan med Sandvikens Spelmanslag och Gästriklands Folkdansring

Söndag 27 augusti

Kl 11.00 Gudstjänst med folkmusik
Ovansjö kyrka i Kungsgården.

Gruppen Blås, Bälg och Tagel. Åsa Larsson, Sara Fridholm och Tuva Modéer. Gruppen bjuder på schottisgung, sirliga polskor, lustiga visor och täta sångklanger. Musik med rötter i järnriket Gästrikland, traditionellt blandat med egna kompositioner. Flöjtens skimmer, dragspelets puls och stråkens bett bildar en förtrollande ljudbild tillsammans med de tre rösterna.
Arrangör: Ovansjö Järbo Pastorat

Kl 12.00-16.00
Verkstad med folklig stämsång. Birgittagården Kungsgården. Ledare Anna Wikenius. Sångare och körsångare från Gävleborg och närliggande län inbjuds. Anna är sångerska och sångpedagog, ursprungligen från Åshammar, i Sandvikens kommun. Bor idag i Stockholm. Anna är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Piteå. Anna är en av fyra sångerskor i vokalgruppen Kongero samt sjunger även i gruppen Folk’avant. Ovansjöfesten planerar 2018 genomföra ett större körprojekt med medverkande sångare även från Stockholm och Göteborg samt med ledare Susanne Rosenberg, Eva Rune och Anna Wikenius.

Anmälan: Ring 070–575 54 00

14.00 Elvert Eriksson med ny föreställning Birgittagården Kungsgården. Hur tedde sig livet för människorna i Ovansjö 1850? Inte minst för kvinnorna, som då blev omyndiga när de gifte sig. Saker Du aldrig kan tänka dig. Dansare från Ovansjö Folkdanslag.

Entré för vuxna: 50 kr.
Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Ovansjö3 och köparens namn

Klockan 18.00 Sångfest i Ovansjö kyrka

  • Körkonsert med sångare som deltagit i dagens verkstad.
    Ledare Anna Wikenius.
  • Gruppen Blås, Bälg och Tagel. Åsa Larsson, Sara Fridholm och Tuva Modéer. (Se presentation ovan)
  • Folkmusikgruppen Triakel. Emma Härdelin (sång), Kjell-Erik Eriksson (fiol) och Janne Strömstedt (tramporgel). Triakel är en av Sveriges mest kända folkmusikgrupper. Visor i fokus. Triakels arrangemang byggs upp kring Emmas sång som utgör kärnan i ljudbilden. Triakel är en av Sveriges mest kända folkmusikgrupper och med visor i fokus. Ofta har de sitt ursprung i Hälsingland och Jämtland. Emma, Kjell-Erik och Janne är kända också från grupperna Garmarna och Hoven Droven. Triakel har spelat in en CD-singel med Benny Andersson. De har spelat in ytterligare sex album som fått spridning framför allt i Europa och USA.
Entre för vuxna: 150 kr
Gärna förköp via Swish Nummer: 1230726307
Ange Ovansjö4 och köparens namn

Arrangörer och partner: Bro Manskör, Ovansjö-Järbo Pastorat, Sandvikens Spelmanslag, Gästriklands Folkdansring och Arrangörsföreningen Folkmusikfest

Med stöd av: Gästriklandsfonden, Gunvor Göranssons Kulturstiftelse, Sigrid Göranssons Stiftelse, Lars Bucans Kulturstiftelse och Sandvikens Kommun.


Plats: Sandvikens kommun


Kontaktperson:

Namn: Göte Andersson
Tele-nr: , 070 5755400